Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Ξέρεις από lettering?

Ξέρεις από lettering? Από σύγχρονη καλλιγραφία μήπως? Εντάξει, ακούγοντας την λέξη καλλιγραφία φαντάζεσαι αμέσως κάτι δύσκολο, κάτι από τα χρόνια των γονιών ή των παππούδων μας, σκέφτεσαι παλιά βιβλία με εκείνα τα στολισμένα μονογράμματα στην αρχή της παραγράφου ίσως? Κάτι τέτοιο φανταζόμουν και εγώ.




Έβλεπα που και που κάτι γραμμένο με καλλιγραφία αλλά δεν είχα στα αλήθεια καταλάβει ότι πολλά άλλα που έβλεπα καθημερινά πως είναι μια σύγχρονη, φρέσκια και ενδιαφέρουσα εκδοχή για να ψάξω να μάθω κάτι παραπάνω, ώσπου μια μέρα έπεσα πάνω σε μια ανάρτηση της Pelagie de Paris  στο instagram με ένα σχέδιο παρόμοιο με αυτό 


φωτογραφία από την Πελαζί

και αυτό ήταν, άρχισα να την ακολουθώ, και ταυτόχρονα να παρατηρώ καλύτερα γύρω μου όσα έβρισκα γραμμένα και να εντυπωσιάζομαι κάθε φορά από όσα ανακάλυπτα.

Ένας από τους στόχους μου την περασμένη χρονιά ήταν να παρακολουθήσω εργαστήρια, να αποκτήσω νέες δεξιότητες να εξελίξω αυτά που γνωρίσω ήδη.  Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις, καθώς οι ελεύθερες ημέρες και ώρες από υποχρεώσεις τείνουν να γίνουν εξαιρετικά σπάνιες... αλλά μερικές φορές μήπως το σύμπαν συνωμοτεί?   Έτσι μόλις είδα ότι στο αγαπημένο μου Κουμπί, που διοργανώνει ενδιαφέροντα εργαστήρια και συναντήσεις, γίνεται πρωινό (ναι αυτή είναι η λέξη κλειδί...παιδιά στο σχολείο, μαμά crafter ελεύθερη) σεμινάριο για τη σύγχρονη καλλιγραφία και το lettering με την Πελαζί αυτοπροσώπως δεν έχασα την ευκαιρία, πήγα και πέρασα τέλεια!

Μαζευτήκαμε λοιπόν μια ωραία παρέα και καθότι πρωί ξεκινήσαμε με καφέ.



Αρχίζοντας πήραμε το δωράκι μας, χειροποίητη πάνινη τσαντούλα γεμάτη με το υλικό που θα δουλεύαμε και το ειδικό μαρκαδοράκι καλλιγραφίας.




Πρώτα πρώτα ακούσαμε τα βασικά για την παραδοσιακή και τη σύγχρονη καλλιγραφία να ξέρουμε για τι μιλάμε... κάτσε να αντιγράψω δυο ορισμούς να σε βάλω και εσένα στο νόημα.
Η wikipedia λέει ότι "Καλλιγραφία είναι η τέχνη της καλής γραφής, τόσο για τη γραπτή επικοινωνία όσο και για τη διακόσμηση ή την καλλιτεχνική έκφραση.  Προϋποθέτει τη γνώση της σωστής μορφής των γραμμάτων και την ικανότητα αναπαραγωγής τους, μέσω της όμορφης και κομψής γραφής.  Μπορεί να συνδυαστεί με τη ζωγραφική, τη χειροτεχνία ή της εικαστικές τέχνες". 
Στην πραγματικότητα η σύγχρονη καλλιγραφία δεν είναι ακριβώς γραφή, είναι σαν να ζωγραφίζεις τα γράμματα.  Είναι σαν αυτά τα ωραία που βρίσκεις στις αφίσες του παλαιού κινηματογράφου και σε πολλές παλιές επιγραφές, μικρά έργα τέχνης δε βρίσκεις?


φωτογραφία από το pinterest

Και η σύγχρονη καλλιγραφία όπως και η παραδοσιακή έχει ως αρχή το διαφορετικό πάχος των γραμμάτων καθώς τα γράφουμε, λεπτές γραμμές προς τα επάνω και χοντρές προς τα κάτω.  Η βασική της διαφορά όμως με την παραδοσιακή? είναι πιο ελεύθερη, δεν ακολουθεί τους αυστηρούς κανόνες της και έχει παραλλαγές όπως το brush lettering και την ψεύτικη καλλιγραφία.  

Καλή η θεωρία αλλά καλύτερη η εξάσκηση και τότε άρχισαν τα δύσκολα...Πήραμε τα μαρκαδοράκια για την καλλιγραφίας μας λοιπόν και νιώσαμε σαν τα παιδάκια της Α' δημοτικού που γεμίζουν σελίδες με γραμμούλες και καμπύλες, ώσπου να μάθουμε να κρατάμε σωστά το μαρκαδοράκι και να ασκούμε τη σωστή πίεση, λεπτή γραμμή, χοντρή γραμμή... να θυμηθώ του χρόνου στην μικρή μου κόρη που θα πάει πρώτη να δείξω μεγάλη υπομονή και αγάπη.



Πήραμε και εργασία για το σπίτι γιατί είμαστε και καλοί μαθητές...


Εξασκηθήκαμε όμως και στο lettering που ήταν και το διασκεδαστικό κομμάτι τελικά και ενθουσιάστηκα με το πόσα μπορούμε να κάνουμε!


lettering calligraphy

Τώρα μου μένει να εξασκηθώ λίγο παραπάνω και να στολίσω επιτέλους και το bullet journal μου!

*Σεμινάρια γίνονται και φέτος με την Πελαζί στο Κουμπί, αν σου κίνησα την περιέργεια να μάθεις και εσύ κάτι παραπάνω σου λέω να μην χάσεις την ευκαιρία και να πας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου