Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

Ένας θαυμαστός νέος κόσμος!

Στη ζωή μου είχα ένα μεγάλο προνόμιο...για αρκετά χρόνια να κάνω τη δουλειά που ήθελα από παιδί!  Αυτή που κάθε πρωί ξυπνάς και σε ενθουσιάζει η ιδέα να βρεθείς σε ένα χώρο που σε κάνει να νιώθεις ότι δεν δουλεύεις αλλά κάνεις αυτό που σου αρέσει και κάποιος σε πληρώνει κιόλας!!!  

Από μικρή είχα πολλά βιβλία και μου άρεζε να τα διαβάζω ξανά και ξανά.  Είμαι από αυτούς τους περίεργους που θέλουν τα βιβλία τους ακόμα και αν έχουν διαβαστεί δέκα φορές να μοιάζουν σας να μην τα έχει αγγίξει κανείς, δεν σημειώνω, δεν διπλώνω σελίδες δεν τα ανοίγω τελείως για να μην σπάσει η ράχη...παθαίνω κάτι όταν βλέπω να φέρονται στα βιβλία με αυτό τον σκληρό τρόπο. Όνειρό μου μια μέρα είναι να έχω ένα σπίτι που θα έχει τους τοίχους καλυμένους με μεγάλες βιβλιοθήκες που θα φιλοξενούν με άνεση όοοολα τα βιβλία που θέλω να κάνω δικά μου!  Αγαπώ τα βιβλία και θέλω να ζω περικυκλωμένη από αυτά!


Κάτι αρχίζετε να υποψιάζεστε τώρα?  Που υπάρχουν τόσα βιβλία που δεν χρειάζεται να τα έχεις αγοράσει για τα έχεις δίπλα σου, μπορείς να τα αγγίξεις, να τα μυρίσεις και να τα ξεφυλλίσεις?  Σ' ένα ωραίο, μεγάλο βιβλιοπωλείο!
Πριν αρκετά χρόνια και ενώ έκανα το μεταπτυχιακό μου (το οποίο και δεν ολοκλήρωσα για άλλους λόγους) ένα μεγάλο τεχνικό βιβλιοπωλείο μόλις είχε ανοίξει καινούριο κατάστημα στην πόλη και αναζητούσε προσωπικό.  Ένα βιογραφικό, μια συνέντευξη και ένα πτυχίο σχολής θετικών επιστημών με οδήγησαν στη δουλειά που πάντα ήθελα να κάνω!  Αυτό που δεν είχα συνηδητοποιήσει ακόμα ήταν αυτός ο θαυμαστός νέος κόσμος που ανοιγόταν μπροστά μου και περίμενε να τον ανακαλύψω.


Ο κόσμος της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, της φωτογραφίας, της γραφιστικής, του design, της διακόσμησης ήταν όλος συγκεντρωμένος εκεί, διαθέσιμος όλη την ημέρα, μέσα σε εκπληκτικά βιβλία που σε καλούσαν να τα πάρεις στα χέρια σου, να τα ξεφυλλίσεις σελίδα σελίδα και να εντυπωσιαστείς από τον ομορφιά που ήταν αποτυπωμένη μέσα τους.
Ήμουν εκεί με τα μάτια και τα αφτιά ανοιχτά, περικυκλωμένη από βιβλία, γεγονός που από μόνο του μου προκαλούσε μεγάλη ικανοποίηση.
Έμαθα για μεγάλους φωτογράφους και θαύμασα τη δουλειά τους, διάβασα για την τέχνη και ανακάλυψα ζωγράφους που με άγγιξαν με το έργο τους (ακόμα και αν δεν καταλάβαινα τι ήθελαν να πουν, αλλά αυτό δεν είναι τέχνη?) αλλά πραγματικά αυτά που με εντυπωσιάσαν ήταν η αρχιτεκτονική και η γραφιστική.  Διαφορετικά μεταξύ τους αλλά τη στιγμή που καταλαβαίνεις τη δύναμη της εικόνας και της κατασκευής και τον τρόπο που αυτή επηρεάζει, αν και ίσως ασυναίσθητα, όλη την αισθητική σου αλλάζει η θεώρηση που έχεις για τον κόσμο γύρω σου.Τα χρόνια που εργάστηκα στο βιβλιοπωλείο ήταν μια διαρκής ανοιχτή φοίτητη σε έναν κόσμο γνώσης και πληροφορίας, και έμαθα πολλά.  Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά σημαντικούς ανθρώπους στον τομέα τους και κυρίως είχα την χαρά να γνωρίσω ακόμα περισσότερους ανθρώπους που αγαπούσαν τα βιβλία και μοιραζόμασταν αυτό το πάθος.
 Το όνειρο αυτό τελείωσε όταν πριν λίγα χρόνια, μια χειμωνιάτικη ημέρα το βιβλιοπωλείο έκλεισε.  Αλλά αυτό έδωσε την ευκαιρία σε ένα άλλο όνειρο να διεκδικήσει τη θέση που του άξιζε και έτσι είμαστε τώρα εδώ μαζί να τα λέμε...να δημιουργώ...και να έχω νέους στόχους.

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πολύ για όλες τις ατελείωτες ώρες που πέρασα σε αυτό το βιβλιοπωλείο και με κάνατε να νιώθω σαν να είμαι στο σπίτι μου. Καλή αρχή σε νέο όνειρο και με βλέπω να βρίσκω και σε αυτό το σκαμπουδάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να σε ευχαριστήσω αρκετά για την έμπνευση και την δύναμη που μου έδωσες να τολμήσω να κάνω αυτό το βήμα!

      Διαγραφή